close icon-linkedin icon-twitter icon-facebook icon-mail icon-google-plus icon-search icon-phone
merkregistratie waarom

Waarom moet ik een merk registreren?

In deze serie blogs lichten we algemene zaken rondom Intellectueel Eigendom toe. Een van de meestgestelde vragen is waarom merkregistratie nodig is. Lees verder voor het antwoord!

In de merkenwet staat dat het recht op een merk door inschrijving (ofwel registratie) ontstaat. Een inschrijving geeft de houder een exclusief recht op een merk. Een van de positieve aspecten van registratie is dat de merk inschrijving wordt gepubliceerd in het merkenregister. Dit register is openbaar en iedereen kan het raadplegen, waardoor ook met uw merkregistratie rekening gehouden dient te worden. Uw merk kan daardoor aan het licht komen bij een beschikbaarheidsonderzoek. Bedrijven die een nieuw merk zoeken, kunnen niet om uw inschrijving heen.

 

Classificatie

Om het register overzichtelijk te houden zijn waren en diensten in ‘klassen’ ondergebracht. Er zijn 45 klassen. Aan de hand van de waren en/of diensten die u opgeeft, bepalen wij voor welke klasse(n) uw registratie moet worden aangevraagd. Hierbij houden wij rekening met het feit dat de omschrijving van waren en/of diensten na het indienen van de aanvrage tot inschrijving niet meer uitgebreid kan worden. Een voorbeeld: Als het merk voor spellen bestemd is, zou de omschrijving niet alleen bordspellen, maar ook computerspellen en het organiseren van spellen kunnen omvatten. De waren- en/of dienstenopgave kan altijd wel beperkt worden. Zo’n beperking komt vaak voor ter oplossing van een conflict.